Hej, hej!
Czy wy też czujecie już w powietrzu zapach pysznych pączków!?
To znak, że tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, a my już nie możemy się doczekać aby się nimi delektować.
Z tej okazji zostawiamy dla was przepis na te długo wyczekiwane słodkości w nieco zdrowszej wersji.
Sposób przygotowania:
Mleko podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę erytrolu i łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy.
Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 15 min.
Jajko i żółtko łączymy w misce z rozczynem i całość ubijamy przez chwilę mikserem.
Dodajemy mąkę, skórkę z cytryny i sól.
Wyrabiamy ciasto ręcznie – nie podsypujemy mąką.
Dodajemy roztopione, lekko ostudzone masło, dalej wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne.
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 50 min). Powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką i rozwałkujemy na grubość ok. 15mm. Szklanką wycinamy koła.
Na każde koło nakładamy dżem i sklejamy dokładnie brzegi. Pączki formujemy w kule i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie nakrywamy je ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Pieczemy w temperaturze 180st ok. 15 minut.